Yaşamak için mi yemek, yemek için mi yaşamak? Bu soru tavuk-yumurta denklemine benzer kimileri için... Ben yemek için yaşarım, oyle ekmek arası iki parça peynir tatmin etmez beni; yer miyim yerim ama tatmin etmez işte, eksik hissederim. (Yoğun iş temposu arasında ara ara beni bu dinginlik ve durgunluktan çıkaran Çin , Meksika ve Güneydoğu mutfaklarına teşekkürü borç bilirim, zira baharat kombinasyonları ile kendime gelip, yemek yediğimi farkedebildim.)
Son zamanlardaki eksikliğim
tamamen bu işte; farketmeden sindim köşeme, halbuki esinlenilebilen, ilham
veren, ağız sulandıran tetikleyicilikte, beni silkeleyip kendime getirecek
birşeylere ihtiyacım varmış! Buldum kendisini; rende, evet basit bir rende,
belki evdeki diğerleri de aynı işi görebilirdi, ama bu beni kendime getirdi!
Çarşamba akşamıydı yanılmıyorsam
işten gelince, evdeki işleri de halledip balkabağı olmadan evvel Jamie Oliver’ın 30 dakika içinde harikalar yaratışını izledim, yutkuna yutkuna... Aç mıydım? Biyolojik olarak değil ama ruhen açtım
evet, günlerdir tatminkar lezzette bir yemek yememiştim. Ve Jamie o yemeği
sadece ama sadece bir rende ile yaptı, basit bir rende! Nedense herşeyin, tüm
ilhamın, yeniden bloga yazabilmenin belki de o rende ile geri gelebileceğine
inandım ve ertesi gün kendime o rendeden aldım! “Pazartesi olsun rejime
başlayacağım” gibi bir argüman benimki, “rendem olsun yemek yapacağım!”. Bazen
ben bile kendime inanamıyorum.
Rendeme kavuştuğuma göre, Jamie’nin
o ağız sulandıran “domates soslu brokoli” tarifini de yapmadan olmazdı.
- 2 adet domates
- 1 diş sarımsak
- ½ orta boy soğan
- ½ kilo brokoli
- 1 adet limon
- Zeytinyağı
- Tuz-Karabiber
Malzemelerden farkettiğiniz üzere
oldukça basit bir tarif; ama benim için nedense çok tetikleyici oldu kendisi...
Brokolileri buharda pişirme
süzgeciniz ile dibine iki parmak su koyduğunuz tencerenizde 5-7 dk süre ile
haşlayın.
Bu sırada ikiye bölüp kısmen
çekirdeklerini çıkarabildiğiniz domatesleri, sarımsağı ve soğanı rendeleyin.
Sarımsak rendelerken ellerinize zarar gelmemesi için güvenlik aparatını mutkala
kullanın.
Fotoğrafları birleştirirken farkettim ki en kısa sürede yeni makinem için tripod da almalıyım!
Tüm malzemeyi rendeledikten
sonra, bir limonun suyu ve arzu ettiğiniz kadar zeytinyağı ile tuz ve karabiber
ekleyip, sosu iyice karıştırın.
Sos hazır oluncaya dek zaten
brokoliler yenilecek kıvama gelmiş olacaktır. Normal şartlar altında
brokolileri buhardan alınca yeşilliğini kaybetmemesi için buzlu suya atmalıydık,
ancak bu sefer sıcaklığıyla tüm sosu emmesi için kasenin içine ekleyip iyice
karıştırıyoruz. Ardından da malumunuz sunum önemlidir, servis etmek üzere
tertemiz bir tabağa alıyoruz.
İşte bu kadar basit bir sos... Yeşil
salatalarda,soğuk makarna salatalarında ve her tür sebze ile tercih edilebilir bence, ne de olsa
artık domates zamanı, tadına varmak gerek! Soruyorum kendime, artık aç mıyım? Hayır...
İnanılmaz bir şekilde hafifledim, rahatladım!
Sofralarınız renk dolsun, afiyet
olsun!